In de webshop van Home Meets Nature heeft u de keuze uit een brede selectie kamerplanten in alle soorten en maten. Niet zo vreemd dus dat de lichtbehoefte van al deze planten onderling sterk verschilt. Daar waar de ene kamerplant optimaal gedijt in het volle zonlicht, staat de ander juist liever in de schaduw.

Bij Home Meets Nature geven we u bij elke plant daarom advies over de optimale standplaats. We maken hierbij onderscheid tussen drie categorieën: licht, half schaduw en schaduw. Hieronder gaan we nader in op deze termen en leggen we uit wat ze in de praktijk betekenen voor de verzorging van uw kamerplanten.

Standplaats: licht

Sommige kamerplanten doen het prima in de volle zon. Plaatsing voor een raam op het zuiden is in dat geval geen enkel probleem. De optimale afstand varieert per plant; van direct voor het raam tot een afstand van circa twee meter. Op een dergelijke afstand zou de plant ongeveer vijf uur direct zonlicht moeten krijgen. Bij plaatsing op het noorden kan de plant nog dichterbij het raam staan.

Standplaats: half schaduw

Niet alle kamerplanten gedijen goed in fel zonlicht. Soms is het dan beter om de middenweg te kiezen en de planten iets verder van het raam op het zuiden te plaatsen. Een veilige afstand is circa drie tot vier meter en dat stelt de plant bloot aan zo’n drie tot vijf zonuren. Bij plaatsing op het noorden, westen of oosten mag de kamerplant dichterbij het raam staan.

Standplaats: schaduw

Sommige kamerplanten houden niet van zonlicht en geven de voorkeur aan een schaduwrijke of zelfs donkere standplaats. Plaats deze planten het liefst op zo’n vijf meter afstand van het raam en stel ze niet bloot aan meer dan drie zonuren per dag. Ga echter niet te ver en hou een maximale afstand van zeven meter aan. Want uiteindelijk heeft elke plant een beetje licht nodig.

Tips voor de beste standplaats van uw kamerplanten

Hoewel we hierboven afstanden tot het raam noemen, maakt ook het in de breedterichting verschuiven van uw kamerplanten een groot verschil. Een standplaats op een halve meter naast het raam ontvangt namelijk maar een kwart van de hoeveelheid zonlicht pal voor het raam. Dit staat gelijk aan plaatsing circa twee tot vier meter voor het raam.

Op de website van Home Meets Nature ziet u bij elke plantomschrijving wat de ideale plaatsing voor dit type plant is. Heeft u uw keuze voor een bepaald type kamerplant nog niet gemaakt? Filter ons aanbod kamerplanten dan in het linkermenu op licht, halfschaduw of schaduw. Zo ziet u in één oogopslag welke kamerplanten geschikt zijn voor de locatie die u in gedachten heeft.
 

    12-03-2017 00:00