Onlangs schreven wij al eens over de veelzijdigheid van terracotta bloempotten. Deze potten zijn erg geliefd voor buitengebruik, met name omdat zich over de ongeglazuurde bloempot na verloop van tijd een karakteristieke patina laag vormt. Dit is de typische grijsgroene laag die oudere objecten een verweerd en romantisch uiterlijk geeft.

Onder normale omstandigheden duurt het meerdere jaren voordat een bloempot zo’n patina laag krijgt. Wilt u daarop niet hoeven wachten? Zoals in het vorige artikel beloofd, schrijven we deze keer over de beste methodes om uw terracotta potten snel en eenvoudig van een patina uiterlijk te voorzien. Zo bepaalt u helemaal zelf hoe de bloempotten in uw tuin eruit zien.

Wat is een patina laag precies?

Om het gewenste eindresultaat te bereiken, is het noodzakelijk eerst te begrijpen wat een patina laag precies is. De laag ontstaat onder invloed van zuurstof en staat daarom ook wel bekend als een geoxideerde laag. 

Patina kan verschillende kleuren hebben, waaronder groen, blauw, grijs en combinaties daartussen. Het voordeel van het zelf creëren van een kunstmatige patina laag is dat u volledig zelf bepaalt welke kleur uw bloempotten krijgen. Bij de opbouw van natuurlijke patina is dit altijd nog maar afwachten. 

Kies zelf de gewenste kleur van uw bloempot

Het creëren van een verweerde patina look op terracotta bloempotten is in de basis heel eenvoudig. Het enige wat u naast de bloempot nodig heeft is krijtverf (liefst op waterbasis en in twee verschillende kleuren) en een kwast. Voor een nog karakteristieker look vult u deze spullen aan met lijm, schuurpapier en een beetje schelpenzand.

Breng de eerste kleur verf dunnetjes en naar eigen smaak aan op de pot en strijk vervolgens goed uit. Het poreuze karakter van terracotta zorgt ervoor dat de verf snel wordt opgenomen en vrijwel direct droogt. Begin vervolgens met het aanbrengen van de tweede kleur. Kies voor een realistische look typische patina kleuren zoals grijs en blauw en dan bij voorkeur de pastelvarianten.

Gebruik schelpenzand voor extra karakter

Wilt u nog meer karakter aanbrengen in uw bloempotten? Wacht dan met verven en bestrijk de kale terracotta potten eerst met lijm en schelpenzand. Laat heel even drogen en verdeel het zand met schuurpapier vervolgens op willekeurige wijze over de pot. Volg vervolgens de stappen in de alinea hierboven, maar gebruik hierbij verf die iets verdund is met water.

Natuurlijk is het leuk om de gedroomde uitstraling voor uw bloempotten te creëren, maar soms kan het zijn dat u hier geen tijd of zin in heeft. Bekijk in dat geval gewoon even het brede aanbod bloempotten op de website van Home Meets Nature. Of u nu een verweerde of moderne look nastreeft; wij bieden het allemaal. En dat natuurlijk tegen de voordelige prijzen die u van ons gewend bent.
 

    06-05-2017 00:00