Zomerperiode, vakantieperiode. We trekken er weer massaal op uit. Voor korte, of langere duur. Maar wat doet u in die tijd met uw kamerplanten? Voor een paar dagen kunt u ze gerust ‘alleen’ laten. Maar gaat u langer weg, dan zal er toch op de een of andere manier voor gezorgd moeten worden. Dat kan op verschillende manieren.

De meest traditionele en vertrouwde manier is natuurlijk burenhulp. Als je als buren goed met elkaar omgaat, is het vaak vanzelfsprekend dat je voor elkaars planten zorgt. De ene dienst is de andere waard. Maak het de ander wel gemakkelijk. Door je kamerplanten bij elkaar te zetten, bijvoorbeeld, maar nooit in de felle zon. Zorg ervoor dat dit niet al te zichtbaar is van buitenaf. Inbrekers kijken in het vakantieseizoen graag mee. Maak ze niet wijzer dan ze al zijn.

Laat weten wat uw kamerplanten wensen

Iedere kamerplant heeft zijn eigen zorg nodig. De ene is tevreden met een slokje water per week, de andere heeft om de dag verzorging nodig. Leg bij uw kamerplanten briefjes neer met korte instructies. Dan weet uw plantenoppas precies wat hem of haar te doen staat en is de kans het grootst dat uw kamerplanten er fris bij staan als u terugkomt van vakantie.

Over ‘plantenoppas’ gesproken, er zijn mensen die hier een gat in de markt in zien. In sommige plaatsen in Nederland bestaat al een ‘plantenoppasservice’. Iemand komt uw planten tegen een overeen te komen vergoeding verzorgen, of u brengt uw planten naar een soort ‘plantenkennel’, waar men er elke dag naar omkijkt. Bestaat er een dergelijke service bij u in de buurt? Kijk op internet of vraag eens rond. Weet wel met wie u in zee gaat. Vraag eventueel om referenties.

‘Doe-het-zelf-kamerplanten-service’

Wie een beetje handig is, kan gemakkelijk zelf een eenvoudige, maar simpele voorziening in elkaar knutselen, die ervoor zorgt dat uw planten tijdens uw vakantie voldoende te drinken krijgen. Als u op vindingrijk zoekt op internet, vindt u allerlei aardige tips en voorbeelden. Soms zitten er zelfs ‘bouwtekeningen’ bij.

Natuurlijk wilt u dat uw kamerplanten de zomer overleven. Mocht er toch een plant sneuvelen, dan is dan een mooie gelegenheid om weer eens nieuwe kamerplanten te kopen. Nog een tip: als één van uw buren op uw planten heeft gepast, doe hem of haar dan een mooie kamerplant cadeau. Bij voorkeur in een originele pot. Dan kunt u volgend jaar zomer weer bij uw buur aankloppen!
 

    15-07-2017 00:00