‘Het is een makkelijke plant, hij eet als het ware uit uw hand’. Kent u die regel? Hij werd gezongen door Hetty Blok in de ooit razend populaire VARA-serie ‘Ja zuster, nee zuster’. Het begin luidt: ‘Wil u een stekkie van de fuchsia’. De fuchsia bestaat als kamerplant, maar komt meer voor al buitenplant. Dat blijkt uit het vervolg van het liedje: ‘Een beetje mest, een beetje zon, hij doet het het best op het balkon’.

Niet alle kamerplanten zijn even makkelijk als de bezongen fuchsia. Wel geldt dat alle kamerplanten op zijn tijd behoefte hebben aan een ‘beetje mest’. Goede voeding is essentieel om uw binnenplanten in topvorm te houden. Daarbij is het erg belangrijk dat u de juiste hoeveelheid voeding geeft en weet wanneer u uw kamerplanten bemest.

Kamerplanten bemesten? Lees altijd de gebruiksaanwijzing

Een belangrijke stelregel is dat u uw kamerplanten alleen voeding geeft in de groeiperiode. Dat is elk jaar van maart tot oktober. Heeft u uw planten net gekocht of verpot, wacht dan twee maanden. In de winter hoeft u de planten niet te voeden. Dan staan ze in een soort sluimerstand en gebruiken ze nauwelijks energie. Hoe vaak u uw planten in de groeiperiode voedt, hangt af van de soort plantenvoeding die u besluit te kopen. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing.

Buiten de ‘slaapperiode’ zijn er nog een paar omstandigheden waarin bemesten af te raden is. Lijden uw planten plotseling aan extreem bladuitval, dan heeft voeden geen zin. Het kan zelfs schadelijk zijn. Ga eerst op zoek naar de oorzaak. Ook als uw planten worden geplaagd door ongedierte kunt u ze beter niet bemesten. Pas als alle beestjes verdwenen zijn, mag de ‘patiënt’ weer eten.

Soorten voeding voor kamerplanten

Planten halen het grootste deel van hun voeding uit daglicht. Er zijn echter stoffen, zoals bijvoorbeeld stikstof, die planten niet zelf aanmaken maar wel nodig hebben. Speciale plantenvoeding voegt die stoffen aan uw planten toe. Als een soort kunstmest, zeg maar. U kunt kiezen uit korrels, staafjes of vloeibare voeding. Ook kunt u kiezen voor hydrocultuur. Een stelregel is: geef uw planten nooit meer dan op de verpakking vermeld staat. Dat kan fataal zijn.

Bij kamerplanten kopen, horen altijd een paar vragen. Wil ik makkelijke of bewerkelijke planten kopen? Op welke plek komen ze te staan en hebben ze veel verzorging nodig? Het leuke van online kopen bij Home Meets Nature is dat u daar bij al onze planten gedetailleerde informatie over vindt. Heeft u vervolgens aanvullende vragen, dan bent u van harte welkom bij onze specialisten. Stel uw vragen aan onze klantenservice@homemeetsnature.nl.

    30-07-2017 00:00