Gezonde kamerplanten groeien. Daarom is het logisch om ze van tijd tot tijd te verpotten of ‘om te potten’. Dat stimuleert de groei en grotere bloempotten zorgen ervoor dat uw kamerplant altijd voldoende water en voeding tot zich kan nemen. Los daarvan is het ook gewoon leuk om uw planten en uzelf af en toe een nieuwe bloempot te gunnen. Uw interieur fleurt er weer van op.

Veel plantenliefhebbers vragen zich af of je een net gekochte kamerplant beter in de kweekpot kunt laten zitten, of meteen moet verpotten. Dat laatste is aan te bevelen. Veel kwekers maken bewust gebruik van krappe potten om op die manier te besparen op de transportkosten. Een te kleine pot komt uw plant niet ten goede. Ons advies is dus: meteen verpotten.

Waarom zijn grotere bloempotten goed voor uw plant?

Grotere bloempotten geven uw plant letterlijk de ruimte om te groeien. In een grotere behuizing kan meer potgrond. Meer grond neemt meer water op, waardoor de kans op stilstaand water in bloempotten afneemt, wat wortelrot voorkomt. Bovendien zorgt nieuwe potgrond voor nieuwe voedingsstoffen, wat bevorderlijk is voor de groei en gezondheid van uw kamerplant. 

Verse grond heeft nog een belangrijk voordeel. De grond zit nog niet zo vast en is luchtiger. Dat maakt dat uw kamerplant optimaal kan ademen. Er zijn dus allerlei goede redenen om kamerplanten van een nieuwe, grotere bloempotten met nieuwe, verse grond te voorzien. Een extra reden is dat naar eigen smaak mooie, nieuwe sierpotten kopen een feest op zich is. Dankzij Home Meets Nature hoeft u er de deur niet eens voor uit. U bestelt de pot of potten van uw keus online en uw artikelen worden in korte tijd thuisbezorgd. 

Wanneer en hoe zet u uw kamerplanten om naar een grotere boempot?

Kamerplanten verpotten kan het hele jaar door. Maar de ideale periode is het voorjaar. Dan hebben ze de meeste energie en maken ze snel nieuw wortels aan. Het is niet aan te raden om planten te verpotten als ze last hebben van ongedierte, bladeren verliezen of zich op een andere manier niet natuurlijk ‘gedragen’. Dan is het beter om eerst op zoek te gaan naar de oorzaak en die weg te nemen.

Het is altijd raadzaam om een plantenpot ‘op de groei’ te nemen. Stelregel is: een pot die 20%  breder is dan de bestaande pot. Ook kunt u het verpotten of ompotten gebruiken om in de nieuwe bloempot een watermeter te plaatsen, zodat u nooit te weinig of te veel water geeft. De handeling zelf is simpel. Verwijder de oude pot en zet uw kamerplant in het midden van de nieuwe pot. Vul deze met verse aarde of vulcastraat. Kiest u voor aarde, dan is het goed om op de bodem eerst een laagje vulcastrat aan te brengen. U kunt de grond afdekken met siergrind of siermos.

Bij Home Meets Nature koopt u niet alleen bijzondere kamerplanten, maar ook sierpotten in alle kleuren en stijlen. Kijk maar eens op uw gemak rond. Heeft u vragen, dan bent u van harte welkom bij de specialisten van onze klantenservice@homemeetsnature.nl. 
 

    12-08-2017 00:00