U ziet ze steeds meer: kamerplanten op hydrocultuur, ook wel kortweg ‘hydroplanten’ genoemd. Dit zijn kamerplanten die speciaal voor hydrocultuur gekweekt zijn. Dat houdt in dat ze geen potgrond nodig hebben, maar dat ze leven op water, in een pot die is gevuld met hydrokorrels. Zonder die korrels zouden uw planten omvallen.

Hydroplanten zijn over het algemeen iets duurder dan kamerplanten die gekweekt zijn voor een leven op potgrond, maar daar staat het gemak van onderhoud tegenover. Planten op hydrocultuur zijn altijd voorzien van een watermeter, waardoor u exact kunt zien hoeveel water uw plant nodig heeft. Teveel of te weinig water geven is verleden tijd. De variëteit in hydroplanten is groot en groeit nog steeds. Ons brede assortiment hydroplanten is het bewijs.

Uw kamerplanten zijn minder vatbaar voor ziekten

Dankzij de toepassing van de watermeter kunt u uw kamerplanten ook met een gerust hart achterlaten als u twee of drie weken met vakantie gaat. Normaal gesproken vult u de meter tot het streepje ‘optimaal’. Uw plant drinkt wat hij nodig heeft en u heeft er dagen geen omkijken naar. Gaat u met vakantie, dan vult u de meter tot het streepje ‘maximaal’. Daarmee geeft u uw kamerplanten extra watervoorraad voor tijdens de vakantie.

Het ontstaan van hydrocultuur heeft een geheel andere achtergrond dan de gemaksfactor. De reden waarom hydrocultuur door veel professionele groenten- en fruittelers wordt gebruikt, zowel in kassen als op open grond, is dat de gewassen minder invloed ondergaan van wisselende temperatuur-, bodem- en weersomstandigheden. Bovendien lopen Hydro gewassen minder kans op ziekten, doordat er geen grond wordt gebruikt, waarin zich makkelijk ziektekiemen ontwikkelen. Dit laatste voordeel geldt ook voor uw kamerplanten. Met hydrocultuur zijn ze minder vatbaar voor ziekten.

Kamerplanten met slimme, fijn vertakte wortels

Kamerplanten die speciaal gekweekt zijn voor hydrocultuur hebben een ander, slimmer wortelstelsel dan traditionele kamerplanten. De wortels zijn fijner vertakt en nemen precies die hoeveelheid water op uit de korrels (substraat) die de plant nodig heeft. Ze kunnen niet ‘verdrinken’ en de wortels kunnen niet wegrotten. Aan het water dat u in het reservoir giet, voegt u speciale plantenvoeding toe. Ook is het belangrijk dat het water op kamertemperatuur is. U hoeft geen ontkalker te gebruiken. Beter van niet, zelfs.

De meest voorkomende hydrokorrels zijn korrels van gebakken klei. Ze regelen als het ware de juiste waterdistributie. Ze zorgen er bovendien voor dat uw kamerplanten niet omvallen. Potgrond houdt water nog enigszins vast, maar hydrokorrels doen dat niet. Om doorlekken te voorkomen, zijn er speciale inzethoezen ontwikkeld, in alle vormen en maten. Dit heeft als voordeel dat u ook voor uw hydroplanten alle soorten bloempotten kunt kopen; van huis-tuin-en-keuken potten tot potten die aansluiten op uw interieur design.

Wilt u meer weten over de speciale eigenschappen van onze hydroplanten en alles wat daarbij hoort om er zo lang mogelijk plezier van te hebben? U bent welkom bij  klantenservice@homemeetsnature.nl.
 

    27-08-2017 00:00