Waar denkt u aan bij een kamerplant die zo ongeveer alles heeft, behalve de aaibaarheidsfactor? Juist ja, aan de cactus. Je houd ervan of niet, van deze even karakteristieke als karaktervolle plant. Hij heeft iets exotisch, kan de meest grillige vormen aannemen en is als hij in bloei staat een lust voor het oog. De cactus is bovendien erg gemakkelijk in onderhoud.

Iedereen kent die beelden wel van een saloon in een droog, windering woestijndorp waar twee onverschrokken revolverhelden zich met trage passen van elkaar verwijderen. De muziek zwelt aan, de spanning stijgt. Wie draait zich als eerste om en blijkt de snelste schutter? Van een robuuste king vol stoppels, glijdt de camera even naar een kolossale cactus in het desolate landschap.

De cactus als kamerplant

Hoe droog en weerbarstig dat landschap ook is, de cactus weet er te overleven. En hij past goed bij de vingervlugge desperado’s, want oorspronkelijk komt de cactus uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. We vinden hem in de woestijn, in de steppen, tegen woeste berghellingen, in oerwouden en zelfs in tropische regenwouden. Hij voelt zich zelfs senang in gebieden waar temperatuurverschillen voorkomen van wel vijftig tot honderd graden. Hij is een survivor in hart en nieren.

Dat de cactus zich zo gemakkelijk aan zijn leefomstandigheden aanpast, komt doordat hij tot de zogeheten ‘succulenten’ behoort. Dit zijn planten met de handige eigenschap om grote hoeveelheden water in hun ‘body’ en wortels op te nemen en op te slaan. De cactus heeft nog een handigheidje. Met zijn stekels of doorns, die hem tot weinig aaibare kamerplant maken, absorbeert hij dauw om extra vocht op te nemen.

Een makkelijke kamerplant

Door zijn vermogen om veel vocht op te nemen en vast te houden, is de cactus een uitgesproken gemakkelijke kamerplant. Toch iets om aan te denken bij het kopen van kamerplanten. Hij gedijt op elke plek in uw woonkamer, bij zowel veel licht als bij weinig licht. Direct zonlicht is geen enkel probleem. En u hoeft hem nauwelijks water te geven. Gaat u een paar weken op vakantie, uw cactus zit er niet mee. Vooraf wat meer water geven en af en toe eens benevelen met de plantenspuit, zodat de stekels ook iets te doen hebben.

De cactusfamilie is enorm uitbereid. Er zijn honderden soorten en vormen, met de meest exotische namen. Ze groeien niet snel, maar veel soorten kunnen behoorlijk groot worden. Veel cactussen laten in de bloeitijd schitterende bloemen zien. Tijdens de bloei kunt u de cactus iets meer water geven. Maar nóóit teveel, want er is één ding is waar deze stekelige, onverschrokken overlever beslist niet van houdt: natte voeten!
 

    30-09-2017 00:00