Oerwouden worden wel de ‘longen van onze aarde’ genoemd, wat een belangrijke reden is om er zuinig op te zijn. Vanwaar deze benaming? Omdat bomen en planten onder invloed van zonlicht zuurstof produceren. En daar kunnen we als mensen niet zonder. Uw kamerplanten doen precies hetzelfde: zuurstof aanmaken.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u in huis meteen een oerwoud moet aanleggen, hoewel dat zeker zijn charme kan hebben. Maar het staat vast dat kamerplanten een positieve bijdrage leveren aan de atmosfeer in huis. Niet alleen met betrekking tot het zuurstofgehalte, maar ook met het oog op de luchtzuiverheid en –vochtigheid. Dit is zelfs onderzocht en vastgesteld door de NASA in relatie tot ruimtereizen naar bestemmingen waar geen zuurstof voorradig is.

Kamerplanten als bron van zuurstof

Het proces dat we gemakshalve maar even ‘ademen’ noemen, is even ingenieus als simpel. Kamerplanten zetten zonlicht om in energie. Dit noemen we ‘fotosynthese’. De plant gebruikt deze lichtenergie om koolstofdioxide en water om te zetten in suikers. De plant doet dit uit eigenbelang, om te groeien, met als bijkomend voordeel dat er een afvalstof bij vrijkomt. En die afvalstof heet zuurstof.

’s Nachts echter, vindt hetzelfde proces plaats, maar dan in omgekeerde richting. Bij gebrek aan zonlicht, zet uw kamerplant de suikers van overdag weer om in koolstofdioxide en water en ademt de plant als het ware zuurstof in. Daar komt de fabel vandaan dat je maar beter geen kamerplanten in de slaapkamer kunt zetten. U kunt echter met een gerust hart ‘slaapkamerplanten’ kopen, want wat planten ’s nachts aan zuurstof verbruiken is nog geen fractie van wat ze overdag aanmaken.

Huidmondjes en poriën

Blijft natuurlijk de vraag hóe uw kamerplanten in- en uitademen. Dat gebeurt voor het grootste deel via de bladeren, die voorzien zijn van zogenaamde ‘huidmondjes’, waarmee de plant zich voedt. Bovendien beschikt uw kamerplant bij de stengels en wortels over zogeheten ‘lenticellen’. Dit zijn kurkachtige poriën, waarmee ze eveneens energie uit zonlicht halen.

Dit verklaart waarom het voor planten in een stoffige omgeving essentieel is om de bladeren geregeld te reinigen en bij voorkeur ook te benevelen. Dat is niet omdat ze er dan zo mooi en glanzend uit gaan zien, maar omdat de huidmondjes optimaal moeten kunnen ademen om uw plant gezond te houden! Een dikke laag stof op de bladeren kan verstikking van uw plant veroorzaken. Laat uw kamerplanten dus nooit aan hun lot over. We danken er heel veel zuurstof aan.
 

    13-10-2017 00:00