Werkgevers, werknemers en managementgoeroes zijn het over één ding eens: in een groen kantoor werk je lekkerder. En dan hebben we het niet over een duurzaam kantoor, waar iedereen zuinig omgaat met papier en printen, de computer op stand-by zet tijdens de pauzes en geen onnodig licht laat branden, hoe waardevol dat ook is, maar over het kantoor waar ruimte is voor planten.

Planten dragen bij aan een prettige en gezonde werkomgeving. Ze zijn decoratief, ze leven en ze zorgen voor een aangename, natuurlijke sfeer, wat een positieve invloed heeft op het welzijn van medewerkers. Volgens verschillende wetenschappers verminderen planten stress en daarmee ziekteverzuim. Maar kamerplanten maken de werkomgeving ook letterlijk gezonder.

Dit is wat kamerplanten op kantoor doen:

  • Zorgen voor een betere balans in de luchtvochtigheid
  • Planten zuiveren de lucht
  • Grotere planten absorberen geluid
  • Planten verhogen het concentratievermogen en daarmee de productiviteit
Investeren in een groene werkomgeving, in de vorm van planten binnen de kantoormuren, betaalt zich dus altijd terug. Een belangrijk gegeven voor ondernemers die bij het maken van kosten altijd op het rendement letten; op de Return on investment, in ondernemersjargon. Deze opbrengsten zijn aangetoond: een gezondere werkomgeving; hogere productiviteit; afname van ziekteverzuim; blijere medewerkers.

Functionele en representatieve planten

In ruimten waar daadwerkelijk gewerkt wordt, hebben planten vooral een functionele rol, wat natuurlijk niet wegneemt dat ze ook voor natuurlijke decoratie zorgen. In andere ruimten, als de showroom, de receptie en uw wacht- en vergaderruimten, vervullen planten vooral een representatieve rol. Houd goed rekening met dat onderscheid bij het kopen van kantoorplanten.

Wat is verder van belang om rekening mee te houden? Kijk vooraf goed naar de plek waar uw planten komen te staan. ’s Nachts slapen planten, maar overdag is de lichtinval cruciaal voor de groei en gezondheid van de plant die dan zuurstof levert aan uw werkomgeving. Denk vooraf ook goed na over onderhoud en verzorging. Het is vaak aan te bevelen om daar één medewerker voor verantwoordelijk voor te maken om te voorkomen dat uw planten het begeven onder teveel goedbedoelde zorgen. Wilt u zo min mogelijk omkijken hebben naar het water geven aan uw planten, dan kunt u het best kiezen voor planten die het goed doen op hydrocultuur.

Verschillende planten op één plek bij elkaar zorgen vaak voor een verrassende sfeer, maar ook één individuele plant op een balie of vergadertafel kan wonderen verrichten. Nog een laatste tip: kies bij uw kantoorplanten representatieve potten en bakken die recht doen aan de sfeer en uitstraling van uw onderneming!
 

    29-10-2017 00:00