Ze eten er hun buikjes vol aan, Wu Wen en Xing Ya, de reuzenpanda’s die Nederland mag lenen van China en die op 12 april een warm welkom kregen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Een volwassen panda eet wel 40 tot 50 kilo bamboe per dag en hij eet letterlijk alles wat de plant te bieden heeft: de bladeren, scheuten en stengels. Maar goed dat de bamboe snel groeit. Het is een echte woekeraar.

De bamboe is in feite een grassoort. De naam komt uit het Maleis. Er zijn wel duizenden soorten, waarvan een groot aantal ook geschikt is om er binnenhuis van te genieten. Hij zorgt voor een exotische sfeer als soloplant, in een mooie pot of vaas, maar u kunt ook meerdere bamboeplanten gebruiken om ergens in huis een natuurlijke afscheidingswand te creëren.

Bamboe: geen gemakkelijke kamerplant

Als u kiest voor een snelgroeiende bamboeplant als kamerplant is het wel goed om te beseffen dat het voor binnen geen gemakkelijke plant is. Ze hebben uw bijzondere zorg nodig om goed te groeien en er gezond uit te blijven zien. Iedere bamboesoort heeft zijn eigen voorkeur voor factoren als lichtinval en luchtvochtigheid. Kijk vooraf dus goed welk type bamboeplant het meest geschikt is voor de plek die u er in huis voor op het oog heeft.
 
Besef ook dat sommige bamboesoorten slecht bestand zijn tegen direct licht en behoorlijk hoog kunnen worden, ook als kamerplant. Hoogtes tot acht à negen meter zijn geen uitzondering. Gelukkig laat de bamboe zich goed snoeien, zodat u zijn lengte en breedte redelijk in de hand kunt houden. Snoeien komt bovendien de uitstraling van de plant ten goede.

Deze kamerplant heeft altijd dorst

Het zal met zijn tropische wortels te maken heeft, maar de bamboeplant heeft altijd dorst. Met die tropische wortels staat hij graag in vochtige grond. Onderin de pot moet zich echter geen laag water vormen, daar hebben de wortels een hekel aan. Let er zomers op dat de grond nooit droog komt te staan. ‘s Winters kan het wat minder. Wilt u niet te veel omkijken hebben naar het water geven, dan biedt de combinatie van hydrocultuur en een watermeter uitkomst. Besproeien is niet per se noodzakelijk, maar kan af en toe geen kwaad.

De meeste bamboesoorten houden van indirect zonlicht. Waar ze beslist niet tegen kunnen? Tocht. Dat geldt voor veel planten, maar de bamboe is er hypergevoelig voor. Begint uw bamboeplant bladeren te verliezen, dan krijgt hij of te weinig daglicht, of teveel water. U kunt de plant dan beter wat verplaatsen en wat minder water geven. Ook een zorgvuldige snoeibeurt kan helpen. Daarmee zorgt u er meteen voor dat uw bamboeplant niet uw hele kamer overwoekert.

Zoals de bamboe voor de Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya een lekkernij is waar ze de hele dag op knabbelen, kan de bamboe voor u als kamerplant een bijzondere exotische sfeer in huis brengen. Op een opvallende plek waar hij de ruimte heeft en in de juiste pot is deze kamerplant altijd een weelderige blikvanger. Eraan knabbelen mag, want hij is niet giftig.
 

    12-11-2017 00:00