Het aardige en inspirerende van een fris jaar is onder meer dat trendwatchers van uiteenlopende pluimage over elkaar heen buitelen om te vertellen wat we in het betreffende jaar mogen en kunnen verwachten. Uiteraard maakt 2018 daar geen uitzondering op. Het is altijd leuk om kennis te nemen van bestaande trends. Of je ze volgt is een tweede. Je kunt ook lekker je eigen gang gaan.

Om kamerplanten en bloempotten te kopen, kijken we vooral naar de relevante interieurtrends. En dan valt meteen een trendbreuk op. Daar waar 2017 een ‘volwassen’ en serieus jaar was in de woninginrichting, met de nadruk op chique en verfijnd, wordt 2018 weer speelser en losser. Dat betekent vanzelf ook: meer ruimte om je eigen smaak en gevoel te volgen en af te gaan op je intuïtie.

Leven met een feest van kleuren

Ingetogen en ‘less is more’ maken plaats voor uitbundig en ‘het kan niet op’, volgens de interieurbloggers. In 2018 zijn weer felle en sprekende kleuren toegestaan. Meer en meer zullen in één ruimte of zelfs op één vlak meerdere kleuren toegepast worden. In goed Nederlands wordt deze trend aangeduid met de term colorblocking. Het kan gaan om verschillende tinten en nuances binnen één kleurenthema, maar ook om sterk contrasterende kleuren.

Motieven en vormen die hun oorsprong vinden in de geometrie en de grafische kunsten blijven nog even hot. We zien ze terug in wandbekleding, vloerkleden en bedlinnen. Ook wordt een opmars voor hout voorspeld – in de vorm van houten wanden, robuuste balkenconstructies en houten meubelen. Daarnaast doen glitter en glans hun intrede in het interieur en gaan we futuristische effecten tegenkomen.


Geen interieur zonder passende kamerplanten

Een laatste trend: exotische prints voor wandbekleding en stoffering. Denk aan prints met ananassen of flamingo’s. Dat sluit mooi aan bij een al lange bestaande trend in de wereld van kamerplanten: de sterke opkomst van exotische variëteiten. Het zijn dankbare kamerplanten om te houden en ze verlenen een bijzondere sfeer aan je leefomgeving.

Ook hangende planten zijn populair en veel plantenliefhebbers zetten exotische planten bij elkaar om een zogeheten ‘exotische jungle’ te creëren. In 2018 blijft bovendien veel aandacht uitgaan naar kamerplanten die bijdragen aan de kwaliteit en zuiverheid van het binnenklimaat. Dan gaat het om planten die niet alleen een decoratieve functie maar ook een welzijnsfunctie hebben.

Bloempotten? Volg je persoonlijke smaak

Niet alleen woonaccessoires en kamerplanten zijn aan trends onderhevig, ook plantenbakken en bloempotten gaan met hun tijd mee. Je kunt spelen met kleuren, motieven en materiaalsoorten en op die manier uitdrukking geven aan je persoonlijke smaak en stijl. Ook hier geldt: het is leuk om je door trends te laten inspireren, maar minstens zo leuk om je intuïtie te volgen en je eigen trend te zetten.

    14-01-2018 00:00