In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het kweken van bonsai boompjes een enorme trend. Dat was te danken aan de Floriade van 1972 die een tentoonstelling wijdde aan deze bijzondere kunstvorm die tot grote hoogten is gebracht in Japan, maar zijn oorsprong vindt in China. De belangstelling is sinds die beginjaren wat afgenomen, maar er zijn in Nederland nog altijd veel bonsai-liefhebbers.

Na de Floriade die de Japans/Chinese traditie op de kaart zetten, is er zelfs een vereniging voor opgericht, de Nederlandse Bonsai Vereniging. Deze bestaat nog steeds en leden kunnen er informatie uitwisselen over ent-, kweek- en snoeitechnieken. Die liggen ten grondslag aan de miniatuurboompjes in hun vaak sierlijke pot.

‘Plant in pot’

‘Bonsai’ betekent ‘plant in pot’. Het is de Japanse vertaling van de Chinese karakters voor ‘penzai’. De bijzondere traditie schoot voor het eerst wortel in China. In de eerste eeuw na Christus legden Chinese taoïsten zich toe op het creëren van betoverende miniatuurtuintjes, bedoeld om bij te mediteren. Iets later komt de nadruk te liggen op dwergboompjes.

Japan maakt in de zesde eeuw na Christus kennis met de kunst van het aanleggen van Madurodam-tuintjes. Het zijn diplomaten en boeddhistische studenten die de kunst oppikken en verspreiden. Rijke families importeren voor veel geld bestaande ‘tuintjes’ uit China; Zenboeddhisten gaan vanaf de dertiende eeuw zelf miniatuurboompjes kweken en mini-landschapjes in sierlijke potten en schalen aanleggen – zowel voor buiten als voor binnen.

Bonsai kamerplanten – liefdevolle zorg en aandacht

Het kweken en met vaardigheid en liefde verzorgen van bonsai boompjes wordt onderdeel van de Japanse kijk op het leven en op het begrip schoonheid. Bonsai boompjes worden bovendien gezien als symbool voor geluk. Ze worden van generatie op generatie gekoesterd. Er bestaan dwergbomen in unieke, vaak grillige vormen van wel achthonderd jaar oud.

Zolang hoeft u niet te wachten om te genieten van een sierlijk bonsai boompje als kamerplant. Dankzij nieuwe ent-, kweek- en snoeitechnieken, is het gewenste resultaat tegenwoordig veel sneller te realiseren dan in vroegere eeuwen. Met als voordeel dat er heel veel representatieve en betaalbare bonsai boompjes te koop zijn. Ook bij ons. Dus als u een kamerplant zoekt die weinig ruimte vraagt en zeer decoratief is, is dit wellicht een idee. En met genoeg liefdevolle zorg en aandacht kan ook uw miniboompje zomaar 800 jaar oud worden.

    27-01-2018 00:00