Je hebt mensen met groene vingers, je hebt mensen die net gekochte kamerplanten in korte tijd zien wegkwijnen, wat ze ook doen. Dat kan natuurlijk, dat je er op de een of andere manier geen gevoel voor hebt, of dat de omstandigheden in huis verre van ideaal zijn voor planten die veel zorg nodig hebben. Wat kun je dan doen, als je toch graag kamerplanten om je heen hebt?

Het antwoord is makkelijk. Kies en koop vetplanten en cactussen. Of een van de twee, natuurlijk. Ze zijn sterk aan elkaar verwant en het zijn de makkelijkste kamerplanten die bestaan. Je hebt er nauwelijks omkijken naar. Saai? Absoluut niet! Het aantal variëteiten is eindeloos en er zijn veel vetplanten en cactussen die schitterend bloeien. Kies er een leuke pot bij en je hebt echt een fijne, decoratieve kamerplant in huis.

Een ‘sappige’ kamerplant

Vetplanten worden ook wel ‘succulenten’ genoemd. Dat komt van het Griekse woord ‘succus’, wat sap betekent. De vetplant is dus een ‘sappige’ plant. Hij slaat water op in zijn wortels, stengel of bladeren. Dat is waarom de bladeren van veel vetplanten ook letterlijk sappig of vettig aanvoelen. De vetplant heeft dit trucje van de natuur meegekregen. Hij komt het meest voor in zeer droge gebieden en is om te overleven dus afhankelijk van vochtopslag.

Heel veel plantenfamilies hebben succelente soorten. Daardoor is de variëteit in vetplanten zo enorm. Het meest bekend is natuurlijk de cactus die op zijn beurt ook weer tal van soorten heeft, waarvan veel met exotische bloemen. De cactus doet het prima in extreem hete en droge omstandigheden, dankzij het feit dat hij zo goed water vasthoudt.

De kamerplant waar je nauwelijks omkijken naar hebt

Dit unieke vermogen om zelf water vast te houden, maakt dat de vetplant of cactus een kamerplant is waar je nauwelijks omkijken naar hebt. Je hoeft ze maar heel weinig water te geven. In de zomer geef je ze om de paar weken een flinke scheut. Het kan geen kwaad als de grond daarna een tijdje kurkdroog is. Immers: de plant houdt het water lang vast. ’s Winters volstaat één keer begieteren per maand.

Ook verder vragen vetplanten en cactussen weinig aandacht. Ze houden van een beetje cactusmest en als ze flink groeien, is het verstandig om ze een keer te verpotten. Ze houden van een plek met veel licht. Je kunt ze in de zomer zelfs op je balkon zetten. Let er wel op dat ze nooit te lang met hun voeten in het water staan. Daar houden ze niet van.

Experimenteren en combineren

Je kunt vetplanten en cactussen als solo-kamerplant gebruiken, maar je kunt ook mooie combinaties maken, in een brede, lage schaal bijvoorbeeld, met wat grind en mos. Het zijn echte ‘survivors’. Dus wat doe je als je geen groene vingers hebt, maar je huis wel graag opfleurt met kamerplanten? Dan kies je voor vetplanten en cactussen. En die koop je online, natuurlijk.

    23-02-2018 00:00