Vrijwel elke kamerplant wordt geleverd in een kweekpot. Of in een mooie pot die je er uit jezelf al hebt bijbesteld. Hoe dan ook – vroeg of laat groeit de plant uit zijn pot en sta je voor een keuze. Pak je de snoeischaar of ga je verpotten? In veel gevallen is dat laatste een uitstekende optie. In dit artikel leggen we uit waarom en bespreken we de beste manieren van verpotten.

Waarom mijn kamerplanten verpotten?

Het verpotten van kamerplanten biedt vele voordelen. Allereerst is het goed voor de groei, want de plant is waarschijnlijk al enige tijd volgroeid in zijn oude pot en wacht ongeduldig tot hij een nieuwe groeispurt kan maken. Dit fenomeen steekt in het bijzonder de kop op bij bepaalde rassen – met name Ficussen staan bekend om hun steile groeicurve na verpotting.

Ook in het dagelijks gebruik biedt een nieuwe pot voordelen. In een grotere pot past meer potgrond en die aarde kan ook meer water opnemen. In de praktijk betekent dit dat je de kamerplant minder vaak hoeft te onderhouden, omdat je meer water kunt geven per beurt. In onze drukke maatschappij geldt die tijdswinst als een groot voordeel.

Een mooie nieuwe pot doet wonderen

Maar daarmee hebben we alle voordelen nog niet genoemd. De nieuwe aarde na verpotting neemt namelijk niet alleen meer water op, maar voorziet je kamerplant ook van nieuwe voedingsstoffen die hem zichtbaar goed doen. De verse potgrond is bovendien luchtiger en dat voorkomt geleidelijke verstikking van de wortels.

Het laatste voordeel van verpotten is misschien nog wel het belangrijkste: het ziet er simpelweg prachtig uit! Want laten we eerlijk zijn: hoe mooi een bloempot of plantenbak ook is, na verloop van tijd wen je er onvermijdelijk aan. Een nieuwe pot geeft simpelweg nieuw elan aan je kamerplanten en doet dat al helemaal als ze daarvoor in een kweekpot zaten.

Zo verpot je jouw kamerplant

Genoeg over de voordelen van verpotten: hoe doe je dit nu eigenlijk het beste? Een kamerplant verpotten doe je het beste in het voorjaar. De hogere lichtinval en binnentemperatuur zorgt voor versnelde wortelvorming en daarom is extra ruimte in de pot geen overbodige luxe. Bij een bloeiende plantensoort wacht je bij voorkeur wel tot na de bloeiperiode.

Verpotten doe je het liefst minimaal eens in de zoveel jaar, ook afhankelijk van het soort kamerplant. Kies voor een nieuwe pot die minimaal 3 centimeter of 20% breder is dan de vorige en zet de kamerplant voorzichtig in het midden. Vul nu bij met verse aarde en dek de bovenkant eventueel af met siergrind of siermos. Succes!

    08-06-2018 00:00