Inmiddels is de junimaand alweer vergevorderd en is de zomer weer in zicht. Normaal betekent dat goed nieuws voor je kamerplanten, die steevast opleven na de winterperiode en hun stralende uiterlijk hervinden. Staan jouw kamerplanten er echter nog steeds wat triestig bij? Pas dan de volgende tips toe om ze een welverdiende boost te geven:

Verpot je kamerplanten voor hernieuwde groei

In de natuur heeft een gezonde plant bijna ongelimiteerde ruimte voor groei. Die luxe moet een kamerplant in een kweekpot ontberen. Na verloop van tijd is de plant onherroepelijk te groot geworden voor zijn pot en daarmee stagneert ook het groeiproces. Haal jouw plant daarom ook eens uit zijn pot en controleer de bodem. Zie je heel veel wortels? Dan is het tijd om te verpotten.

Belangrijk is niet alleen dat je een pot koopt die voldoende ruimte biedt voor langdurige groei, maar ook dat je voor kwalitatief hoogwaardige potgrond kiest. Goede grond bootst de aarde in natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk na en bevat een overvloed aan voedingsstoffen voor de kamerplant. Zo weet je zeker dat niets een gezonde groei meer in de weg staat.

Zorg voor de juiste (lucht)vochtigheid

Net zoals bij alle levende organismen op aarde, is water voor een kamerplant een essentiële voorwaarde om te overleven. Dat water heeft direct invloed (bijvoorbeeld door opname via de wortels van de plant bij regenval), maar ook indirect (een lage luchtvochtigheid kan leiden tot verdroogde bladeren). Alles draait om de juiste balans, want teveel vocht bij de wortels kan weer leiden tot rotting en vergeling.

De waterbehoefte loopt per plant sterk uiteen en daarom is het verstandig om de instructies nauwgezet op te volgen als je een kamerplant bij Home Meets Nature koopt. Hou ook rekening met de unieke eigenschappen per plantensoort – sommige planten kunnen bijvoorbeeld slecht tegen kalkrijk water. Dit leidt uiteindelijk tot een disbalans in de zuurstofopname en daarmee plantensterfte.

Creëer optimale omstandigheden

Zijn er, naast aarde en water, nog meer factoren van belang voor een gezonde plantengroei? Jazeker! Minstens zo belangrijk is bijvoorbeeld de blootstelling aan natuurlijk licht, dat voor planten een cruciale factor is om te overleven en te bloeien. Hierbij geldt echter niet ‘hoe meer, hoe beter’; net als de waterbehoefte, verschilt ook de lichtbehoefte sterk per plant.

Bedenk daarom voordat je een kamerplant koopt, waar je deze wilt gaan plaatsen. Ga vervolgens na of de lichtinval op deze plek past bij de plantensoort die je op het oog hebt. Een laatste tip: probeer de temperatuur in je ruimte zo stabiel mogelijk te houden. Een temperatuur rond de 20 graden Celsius is voor de meeste kamerplanten ideaal.

    24-06-2018 00:00