Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en de lokale flora staat in volle bloei. Het is zomer! Sterker nog: het weer van de laatste tijd doet denken aan dat in het tropische land waar jouw kamerplanten van origine vandaan komen. Betekent dit dat je ze zomaar buiten kunt zetten? Dat hangt van verschillende factoren af, die we hieronder voor je op een rijtje zetten.

Wanneer kan ik mijn kamerplanten buiten zetten?

Vrijwel geen enkele kamerplant is winterhard – dit betekent dat hij koude en winterse omstandigheden in de buitenlucht niet overleeft. In de zomer zijn de overlevingskansen van de gemiddelde kamerplant echter een stuk groter. De reden is simpel: het klimaat lijkt in deze periode meer op het natuurlijke habitat waar de plant vandaan komt.

De vroege lente komt voor de meeste kamerplanten nog iets te vroeg. Het weer is dan nog veranderlijk; niet alleen qua regenval, maar ook qua temperatuurschommelingen. Als de zomer eenmaal dichterbij komt en het kwik zienderogen stijgt, is dat het ideale moment om je planten een frisse neus te laten halen.

Welke kamerplanten zijn geschikt?

Niet elke plant is geschikt om in de zomer buiten te staan. Als het in Nederland warm weer is, komen de tropische plantensoorten als eerst in aanmerking. Dat komt onder meer door de vaak dikke en stevige bladeren en stam, die beiden wel tegen een stootje kunnen en niet in de war raken van een fikse regenbui of hittegolf.

Een aantal plantenrassen verdienen in dit kader een bijzondere vermelding. De yucca (ook wel bekend als palmlelie) geniet bijvoorbeeld een uitstekende reputatie als kamerplant die in de zomer naar buiten kan. Ook de kalanchoë en begonia (zet deze liefst wel op een schaduwrijk plekje) voelen zich onder de juiste omstandigheden uitstekend thuis in de buitenlucht.

Hoe kan ik mijn planten laten wennen?

Wat je ook doet: verplaats je kamerplanten in geen geval van het ene op het andere moment permanent naar buiten. Nadat een plant de gehele herfst- en winterperiode binnen heeft vertoefd, heeft deze zich namelijk aangepast aan het stabiele binnenklimaat en komt een plotselinge verandering als een schok die de gezondheid in gevaar kan brengen.

Kies daarom bij voorkeur voor een geleidelijke overgangsperiode. Zet de kamerplant bijvoorbeeld buiten op een bewolkte middag en herhaal deze stap daarna steeds vaker en langer. Na verloop van tijd kunnen al je kamerplanten in een hiervoor geschikte bloempot dag en nacht buiten staan. Water geven is door de natuurlijke regelval vaak niet meer nodig – dat is ook nog eens mooi meegenomen!

    14-07-2018 00:00