Bloempotten zijn er in vele soorten en maten. In de webshop van Home Meets Nature vind je de mooiste potten in uiteenlopende vormen en formaten. En ook niet onbelangrijk: we bieden een ruime keuze in materiaalsoorten. Van welk materiaal moet jouw bloempot zijn gemaakt? Hieronder vertellen we over de kenmerken en voordelen van elke materiaalsoort.

Bloempotten van keramiek

Keramiek is een materiaal dat vele overeenkomsten vertoont met klei of aardewerk (denk bijvoorbeeld aan terracotta bloempotten). Dit betekent dat keramieken bloempotten vrijwel zonder uitzondering goed bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Dat is een groot voordeel in een land als Nederland, waar hittegolven en regenbuien elkaar moeiteloos afwisselen en er in de winter vaak sprake is van strenge vorst.

In tegenstelling tot traditioneel aardewerk biedt keramiek bovendien een extra voordeel: het is geglazuurd en daardoor volledig waterdicht. De vaak glanzende glazuurlaag maakt keramieken potten niet alleen uitstekend voor buitengebruik, maar ook een echte eyecatcher voor binnenshuis.

Bloempotten van kunststof

Een totaal ander materiaal dan keramiek is kunststof. Bloempotten van dit materiaal onderscheiden zich door hun lichte gewicht en uitstekende levensduur. Een kunststof pot valt immers niet zo makkelijk in duizend scherven zoals een aardewerken variant dat doet. Bovendien is zo’n pot door zijn lichte gewicht gemakkelijk te verplaatsen.

Bijkomend voordeel van een materiaal als kunststof is de goede weersbestendigheid. Dat is misschien niet zozeer van belang als de pot binnen staat met een kamerplant erin, maar speelt een belangrijke rol zodra deze buiten wordt gebruikt. Hou dan wel rekening met het lichte gewicht en vul de bloempot met flink wat aarde – zo valt hij niet direct om bij een stevige windvlaag.

Bloempotten van composiet, hout, rattan en metaal

Natuurlijk bestaan er bloempotten in nog velerlei andere materialen. Een goed voorbeeld hiervan zijn composiet bloempotten, die feitelijk zijn opgebouwd uit meerdere materialen. De exacte samenstelling van het composiet bepaalt met welke eigenschappen de pot zich onderscheidt. Zo kun je een bloempot van composiet uitzoeken die exact aansluit op jouw wensen.

Ook natuurlijke materialen als hout en rattan (ook wel bekend als rotan – afkomstig van de rotanpalm) doen het altijd goed met hun tijdloze uitstraling. Hier tegenover staat een materiaal als metaal, dat met zijn stoere en robuuste look een hele andere dimensie geeft aan je tuin of woonkamer. Meer weten? Bekijk hier al onze bloempotten en plantenbakken.

    25-07-2018 00:00