Bij het kopen van een bloempot spelen verschillende overwegingen een rol. In het vorige artikel hebben we het gehad over de materiaalkeuze, maar het formaat van een pot is net zo goed belangrijk. De bloempot moet immers geschikt zijn voor de plant en ook naadloos opgaan in de inrichting van je tuin of woning.

Kies een bloempot op de groei

Een gezonde plant vertoont een gezonde groei. Het is daarom belangrijk dat de bloempot een plant ruimte biedt om zijn normale groeicurve te vertonen. Dat betekent het aanschaffen van een pot die niet te klein is, maar ook weer niet te groot.

Een krappe bloempot beperkt namelijk de natuurlijke groei van de plant, terwijl een te grote pot eerder leidt tot het geven van teveel water (met alle gevolgen van dien – denk aan beschimmeling). Bovendien valt een plant optisch al snel weg tegen een te grote pot.

Een handige vuistregel voor het aanschaffen van bloempotten van het juiste formaat is het kopen van een bloempot waarvan de diameter gelijk staat aan de hoogte van de plant. Uitzonderingen hierop zijn planten met extreem lange wortels zoals rozen.

De juiste bloempot voor jouw plant

Een bloempot moet altijd naadloos aansluiten op de plant die erin komt te staan. Planten zijn er in verschillende soorten en maten en daarom is het kiezen van de juiste pot maatwerk. Sommige planten hebben bijvoorbeeld wortels die recht naar beneden groeien, terwijl andere veel vertakkingen hebben.

Een voorbeeld van diepwortelende planten zijn palmsoorten en een voorbeeld van breedwortelende planten zijn orchideeën en vetplanten. In het eerste geval is de keuze voor een diepe en smalle pot optimaal, terwijl het tweede geval vraagt om een wat ondiepere en bredere pot. Tussen de plantwortel en de rand van de bloempot moet bij voorkeur een vingerlengte ruimte zitten.

Kies een bloempot voor jouw inrichting

Een bloempot moet niet alleen geschikt zijn voor de groeisnelheid en groeirichting van jouw plant, maar moet ook aansluiten op je interieur. In een grote ruimte zal een kleine pot bijvoorbeeld nagenoeg wegvallen, terwijl je met een grote pot in een kleine ruimte een opvallend statement maakt.

Het is daarom zaak goed na te denken over de plaatsing van je bloempot voordat je deze bestelt. De plaatsing is uiteraard ook van belang voor de gezondheid van de kamerplant die in de pot komt te staan. Wil je meer inspiratie opdoen voor bloempotten die aansluiten op jouw inrichting? Bekijk dan hier onze collectie bloempotten en plantenbakken.

    11-08-2018 00:00