In vorige artikelen hebben we het gehad over het formaat en de materialen van een bloempot. De juiste keuze op deze gebieden is belangrijk om jouw bloemen en planten optimaal tot hun recht te laten komen. Ook de vorm van een bloempot speelt in dit opzicht een belangrijke rol. Dit zijn de vormen waar je bij bloempotten uit kunt kiezen en de voordelen die deze bieden:

Rond

De traditionele vorm van bloempotten is rond en dat heeft een goede reden. Bij potten met deze organische vorm kunnen de wortels van planten zich makkelijk spreiden. Ronde potten zijn zowel binnen als buiten veelzijdig inzetbaar. Ze zijn geschikt voor kamerplanten op de vloer in een landelijke inrichting, bloemen op tafel of planten in de tuin. De opties zijn eindeloos.

Vierkant

Vierkante bloempotten zijn een populair alternatief voor ronde potten. Wel zijn ze minder veelzijdig inzetbaar. Dat komt omdat de vierkante vorm minder ruimte biedt voor spreidende wortels op de bodem. Een vierkante bloempot is hierdoor vooral geschikt voor een plant die loodrecht in de hoogte groeit. De pot komt het beste tot zijn recht in een modern of strak interieur.

Rechthoek

Rechthoekige bloempotten hebben een geheel eigen karakter. In het midden van een tafel nemen ze minder ruimte in de diepte in. Als grote bloembak op de grond fungeren ze soms als roomdivider of als afscheiding tussen tuinen. De bodem en opening zijn even groot en daardoor is een rechthoekige pot voor veel planten bruikbaar. Water geven is door de grote opening erg makkelijk.

Ovaal

Ovale bloempotten behoren tot de meer klassieke potvormen en doen het goed in vrijwel elk interieur. De bodem is wat smaller dan de bovenkant en dat maakt een ovalen pot minder geschikt voor sommige soorten planten. Wel is water geven bijzonder makkelijk en ook het verpotten van planten is geen probleem. Dat kan relatief vaker nodig zijn door de smalle onderkant.

Vaas

Vazen zijn er in verschillende soorten en maten. Kleinere vazen zijn geschikt voor op tafel of in de vensterbank en worden vaak gebruikt in combinatie met hoogstengelige bloemen. Grotere vazen zijn geschikt voor gebruik op de grond en worden vaak als hoge bloempot ingezet bij voordeuren of ingangen. Net als bij ovalen potten is de bodem meestal smaller dan de bovenkant.

Schaal

Een schaal is bij uitstek geschikt om een tafel te vullen of een ruimtelijk effect te creëren in een woonkamer of tuin. Schalen nemen door hun breed uitlopende karakter veel oppervlakte in beslag maar hebben relatief weinig inhoud en diepte. Hierdoor zijn ze het meest geschikt voor laagwortelende planten zoals sierlijke bloemstukjes en onderhoudsarme vetplanten.

    24-08-2018 00:00