Op de valreep van het officiële begin van de herfst is het tijd om na te genieten van een prachtige zomer. Maar net zoals jij de komende tijd even zal moeten wennen aan de steeds lager wordende buitentemperaturen, geldt ook voor kamerplanten dat ze anders reageren op een herfstklimaat. Dit is wat je moet weten om je kamerplanten ook in de herfst optimaal te verzorgen:

Veel planten hebben minder water nodig

De herfst betekent voor veel kamerplanten het begin van een rustige periode. De planten gaan namelijk in ‘ruststand’, wat betekent dat ze in toenemende mate gaan teren op het voedsel dat ze hebben opgeslagen in de zomer. Dit is een natuurlijk mechanisme dat veel planten helpt om de koude herfst- en wintermaanden zonder kleerscheuren te doorstaan.

Natuurlijk is dit plantenmechanisme onder meer afhankelijk van de plantensoort en de regio waaruit de plant oorspronkelijk afkomstig is. Wel zijn er behoorlijk wat kamerplanten die in ruststand gaan, waardoor je deze in de herfst minder water hoeft te geven dan gebruikelijk. Teveel water kan zelfs leiden tot ziektes en verkleurde bladeren – schakel dus een tandje terug met water geven.

Doe rustig aan met de verwarming

Na een heerlijk zomer is het even wennen dat de temperatuur de laatste tijd weer flink begint te dalen. Met de zon achter de wolken en een frisse wind kan het soms gemeen koud zijn en ’s avonds merk je zelfs binnen dat de behaaglijke warmte in je woonkamer verdwijnt. De verleiding is dan ook groot om de verwarming lekker hoog te zetten.

Besef echter dat niet elke kamerplant optimaal gedijt bij een warm binnenklimaat. Hoe hoger jij de verwarming opstookt, hoe groter de kans dat jouw kamerplanten uitdrogen. Ook houden planten niet van plotselinge temperatuurschommelingen, waardoor constant aan- en uitschakelen van je verwarming zeker niet is aan te raden.

Plaats kamerplanten dichter bij het raam

In de zomerperiode is zonlicht relatief overvloedig aanwezig. Met de intrede van de herfst verandert dit beeld echter en maakt de warme zomerzon plaats voor donkergrijze wolken. Dat zorgt ervoor dat sommige kamerplanten – die toch al reikhalzend uitkijken naar elke zonnestraal – nog minder zon zien dan ze eigenlijk zouden willen.

Verstandig is daarom om de plantsoorten die hiervoor gevoelig zijn dichterbij het raam te plaatsen. Denk hierbij onder meer aan Ficussen en Schefflera's, waarvan de bladeren relatief snel vallen in donkere periodes. Plaatsing bij het raam verschaft ze per dag meer lichturen dan wanneer ze in een donkere hoek van de kamer staan. Dat houdt jouw planten mooier en verhoogt de levensduur!

    13-09-2018 00:00