Kamerplanten die je koopt bij Home Meets Nature ontvang je altijd in stralende toestand. Maar verandert dit na verloop van tijd en beginnen de bladeren van de plant geel te worden? Of vallen ze zelfs helemaal uit? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Dit zijn 4 mogelijke oorzaken waarom jouw plant gele of vallende bladeren heeft:

Zonlicht (te veel of te weinig)

Zonlicht is een absolute vereiste om je kamerplanten in optimale conditie te houden. De hoeveelheid verschilt echter sterk per plantensoort. Daar waar de ene plant zich graag zoveel mogelijk laaft aan de stralen van de warme zomerzon, staat de ander zelfs in de winter liefst in een relatief lichtarm hoekje van de kamer. Daarom moet je streven naar de ideale lichtbalans per plant. Te weinig zonlicht zorgt voor een gebrek aan energie en teveel zonlicht voor verbrandingsplekken. Het resultaat is in beide gevallen vergelijkbaar: gele of vallende bladeren.

Water (te veel of te weinig)

Net als zonlicht is water een cruciaal element voor organismen om te overleven én te floreren. Maar ook hier geldt: the dose makes the poison. Structureel te weinig water geven zorgt voor uitdroging, terwijl teveel water de plant verdrinkt. Een makkelijke manier om te controleren of de plant optimaal is gehydrateerd is om hem af en toe uit de pot te tillen. Zijn de wortels doorweekt of juist kurkdroog? In het eerste geval is het kopen van een waterdoorlatende bloempot geen verkeerd idee. In het tweede geval geef je de kamerplant best dagelijks wat meer water.

Voedingsstoffen (te weinig)

Wat is na zonlicht en water het derde belangrijke ingrediënt voor planten om goed te gedijen in de natuur? Juist: voedingsstoffen in de bodem. Een kamerplant in een pot vormt hierop geen uitzondering. Sterk verouderde potgrond of een gebrek aan plantvoeding kunnen resulteren in een plant die geleidelijk minder gezond wordt. Je zult het zien aan vallende en vergelende bladeren die ook steeds meer gaan hangen. Het af en toe toevoegen van wat voeding of verse potgrond doet dan wonderen.

Insecten of ziekte

Er zijn niet alleen dingen die kamerplanten nodig hebben, maar ook dingen waar ze last van hebben. Een goed voorbeeld zijn insecten en ziektes, die de bladeren aanvreten en voedingsstoffen uit de plant halen. Is dat het geval, dan kun je speciale insectenbestrijdingsspray kopen om het probleem op te lossen. In het geval van ziekte van de plant ligt de oplossing minder voor de hand. Als er geen verbetering optreedt, kun je overwegen om een nieuwe kamerplant te kopen. Maar gelukkig weet je inmiddels waar je dat snel en voordelig doet!

    25-09-2018 00:00