Heeft jouw kamerplant verkleurde bladeren? Een vreemde vorm? Of groeit hij slecht? Dan is de kans aanwezig dat de plant getroffen is door luizen. Bladluizen om precies te zijn. Deze vervelende beestjes zuigen alle levenskracht uit jouw plant door zich te voeden met de in de floëem aanwezige voedingsstoffen en sappen. Maar hoe kom je er vanaf?

Hoe ziet bladluis op mijn kamerplant eruit?

Bladluis op je kamerplant kun je in één oogopslag herkennen. Luizen hebben namelijk een kenmerkende vorm: aan de achterkant van hun lijf hebben ze twee buisvormige organen. Hierdoor zie je direct dat het om een bladluis gaat. Wel zijn andere uiterlijke kenmerken van de luizen – zoals de kleur en afmetingen – sterk verschillend.

Op je kamerplant kun je niet alleen bladluizen ontwaren, maar ook de larven ervan. Deze hebben normaal gesproken geen vleugels, tenzij het in jouw plant en huis lastig overleven is. De larven hebben dan vleugels zodat ze zich makkelijker kunnen verspreiden naar andere planten. Het is daarom zaak om de bladluis in een zo vroeg mogelijk stadium te verwijderen.

Welke soorten bladluizen zijn er?

Bladluizen zijn er in vele soorten en maten. Bekend zijn luizen met de tot de verbeelding sprekende namen als de katoenluis en bamboeluis. Daar waar de eerstgenoemde opvalt door zijn ronde vorm en voorkeur voor jonge scheuten, onderscheidt de laatste zich door zijn bleke kleur en voorkeur voor de bamboeplant.

Ook andere luizensoorten verklappen met hun naam veelal op welke plantsoorten ze te vinden zijn. Denk alleen al aan de oleanderbladluis, de aardappeltopluis en de boterbloemluis. Ook veelvoorkomend zijn de gele rozenluis, de gevlekte bladluis en de groene perzikluis. Met afbeeldingen op internet kun je eenvoudig zien tot welke soort de luis op jouw kamerplant behoort.

Wat kan ik tegen bladluis doen?

Laten we voorop stellen: een gezonde kamerplant is niet erg gevoelig voor bladluis. Luizen bevinden zich namelijk vooral op planten met een verminderde weerstand. In dat opzicht zijn ze dan ook meer een symptoom dan de oorzaak van het probleem. Dat zorgt ervoor dat veel kamerplanten met bladluis toch al geen hele rooskleurige toekomst hebben.

Wel zijn er meerdere mogelijkheden om in elk geval de bladluis te verwijderen. Het afspoelen of onderdompelen van de kamerplant in lauwwarm water haalt de meeste luizen weg. Ook kun je de plant in de winter tijdelijk buiten zetten om de luizen met de kou te verjagen.

Ook het neerzetten van de bloempot op een andere plek in huis – waar het bijvoorbeeld minder tochtig of zonnig is – kan de moeite van het proberen waard zijn. Alles begint echter met het kopen van een gezonde kamerplant en het goed verzorgen daarvan. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen!

    11-10-2018 00:00