Je geeft ze nog steeds net zo vaak water. Misschien zelfs nog wel vaker. Maar toch beginnen jouw kamerplanten sinds een paar weken langzaamaan te verdrogen. De bladranden worden bruin, de potgrond droogt snel uit en de bloemknoppen vallen af. Wat is er aan de hand? Het antwoord op deze vraag is simpel: de luchtvochtigheid in je huis is te laag.

Waarom daalt de luchtvochtigheid in mijn huis?

Het is november en dat betekent dat de verwarming in de meeste huiskamers weer zijn behaaglijke warmte verspreidt. Lekker, zou je denken – zeker voor exotische plantensoorten die niet optimaal gedijen in een koude omgeving. Toch hebben veel kamerplanten ook last van het aanzetten van de verwarming. Hoe dat komt? Door de droge lucht die het oplevert in de ruimte.

Stook jij de kachel flink hoog op? Dan wordt de lucht in huis niet alleen warmer, maar ook droger. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn namelijk onlosmakelijk verbonden. Hoe langer lucht een relatief hoge temperatuurgraad heeft, hoe meer vocht uit de atmosfeer begint de verdampen. En voldoende vocht is voor elk levend organisme – dus ook voor planten – nodig om te overleven.

Hoe hoog moet de luchtvochtigheid voor mijn kamerplant zijn?

In de bladeren van de meeste kamerplanten zitten zogenaamde zuigmondjes. Via deze mondjes verdampt het vocht gestaag uit de plant vanaf het moment dat de kamertemperatuur stijgt. Maar dit is niet het enige probleem. Ook neemt de plant namelijk minder koolstofdioxide (CO₂) op uit de lucht, waardoor de groei minder snel verloopt dan gewoonlijk.

De optimale luchtvochtigheid verschilt per kamerplant afhankelijk van onder meer de herkomst van de plant. Sommige kamerplanten gedijen alleen bij een luchtvochtigheid rond de 75 procent. En in een verwarmde Nederlandse huiskamer? Daar is de gemiddelde luchtvochtigheidsgraad zo’n 30 procent. Logisch dus dat je plant verdrogingsverschijnselen begint te vertonen…

Wat kan ik doen om de luchtvochtigheid te verhogen?

De eerste uitdrogingssignalen van een kamerplant verschijnen vaak aan de bladranden. Deze zijn droog en knisperig of slaan geel of bruin uit. Naarmate het uitdrogingsproces zich voortzet verspreidt de gele kleur zich naar het hele blad totdat het uiteindelijk afvalt. Ook snel verwelkende bloemen en uitgedroogde bloemknoppen spreken boekdelen over de conditie van de plant.

Dan de hamvraag: wat kun je hieraan doen? De makkelijkste manier om de luchtvochtigheid in je kamer positief te beïnvloeden is door de planten regelmatig te benevelen met vers water. Ook vochtige kleikorrels aan de pot toevoegen kan helpen om het uitdrogingsproces te vertragen. En dan is daar natuurlijk nog de aloude truc: het ophangen van waterbakjes aan de radiatoren. Succes!
 

    07-11-2018 00:00