Het is het schrikbeeld van elke werknemer: een kaal en saai kantoor waar de muren en het systeemplafond op je afkomen. Dat dit een reden heeft, blijkt uit grootschalige onderzoeken: een gebrek aan groen in de omgeving leidt namelijk tot een verminderd gevoel van welzijn en geluk. Uit deze onderzoeken komen daarnaast diverse andere voordelen van planten op kantoor naar voren:

Minder stress

In een laboratoriumsetting gemodelleerd naar een kantooromgeving deden wetenschappers een interessant onderzoek. Deelnemers moesten stressvolle werkoefeningen achter de computer uitvoeren. Eén groep deed dat in een omgeving mét planten en de andere in een ruimte zonder planten. Wat bleek? De stress van de deelnemers in het groene kantoor lag gemiddeld 15% lager. Het gevolg: ze voelden zich beter en wisten de werkoefeningen sneller succesvol te voltooien.

Minder depressiviteit

Depressiviteit is in onze maatschappij sterk in opkomst en veel neerslachtige gevoelens worden geassocieerd met de werkomgeving. Onderzoekers besloten de proef op de som te nemen en testten depressieve gevoelens van kantoormedewerkers vóór en ná het vergroenen van de kantooromgeving. De resultaten waren verbluffend: na de vergroening namen gevoelens van depressiviteit gemiddeld met 60% af. Het onderzoek duurde in totaal ruim drie jaar.

Minder ziekteverzuim

Het is een bekend gegeven dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn. Daarom testten Noorse onderzoekers de invloed van kantoorplanten op het ziekteverzuim van medewerkers. En wat kwam naar voren? Alleen al de aanwezigheid van een simpele plant op het bureau zorgde ervoor dat het ziekteverzuim onder personeel flink daalde. Zo groot is de invloed van groen op de gemoedstoestand en daarmee indirect op de gezondheid van medewerkers.

Meer productiviteit

Zoals al bleek uit de eerder in dit artikel besproken stresstest, presteren mensen beter in een groene omgeving. Ook in een ander onderzoek kwamen wetenschappers tot deze conclusie. Ze lieten deelnemers geheugentests uitvoeren in ruimtes met en zonder groen. Ook lieten ze foto’s van natuurschoon of juist van een stedelijke omgeving zien. Wat bleek: alleen in de groene ruimte of na het bekijken van de groene foto’s presteerden deelnemers tot wel 25% beter op de geheugentests.

Meer optimisme

Op kantoor sta je soms voor grote uitdagingen of zelfs voor nagenoeg onmogelijke opgaven. Een optimistische instelling is dan een absolute vereiste om met succes je doelen te realiseren. Planten op kantoor dragen hier in belangrijke mate aan bij, zo verklaarden Japanse onderzoekers. Mensen voelen zich gelukkiger en optimistischer met planten en bloemen om zich heen. Alleen al de geur van een bloemstuk op het bureau kan leiden tot meer optimisme en hierdoor betere werkprestaties.

    26-11-2018 00:00