Stylisten op televisie laten het wel eens zien: het verschil dat kamerplanten in een ruimte kunnen maken. Haal de drie planten in een zithoek weg en plots blijft er een kale woonkamer over die schreeuwt om extra sfeer. Maar wist je dat kamerplanten meer voordelen bieden dan op het gebied van esthetiek alleen? Dit zijn de 6 belangrijkste:

Kamerplanten hebben een zuiverend effect

Toegegeven: niet alle kamerplanten zuiveren de lucht. Maar er zijn er absoluut een hele hoop met een zuiverend effect op de lucht die je inademt. Bekende plantsoorten zoals de klimop, lepelplant, chrysanten en aloë vera gooien in dit opzicht bijvoorbeeld hoge ogen. Een aantal van dit soort planten in je huis kan dat ook een groot verschil maken.

Kamerplanten versnellen je herstel

Denk je dat dit een broodje aap is? Krab je dan nog maar eens achter de oren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ziekenhuispatiënten met planten en bloemen in hun kamer sneller genezen. Uitzicht uit een raam op een groene omgeving heeft een vergelijkbaar effect. Dit bewijst maar weer eens hoezeer lichaam en geest met elkaar verbonden zijn.

Kamerplanten boosten je immuunsysteem

Jazeker: kamerplanten bevorderen niet alleen je herstel, maar helpen je ook om te voorkomen dat het überhaupt zover komt. Groene natuur zoals bomen, planten en bloemen verlagen het stresshormoon cortisol in je bloed en hebben hierdoor een sterk stressverlagend effect. En laat stress nu net een van de grootste boosdoeners op het gebied van gezondheid zijn!

Kamerplanten bevorderen je humeur

Altijd al in de stad willen wonen in plaats van op het platteland? Omring je in je stadswoning dan in elk geval met kamerplanten. Grootschalige onderzoeken laten namelijk zien dat mensen in een groene omgeving gemiddeld genomen aanzienlijk gelukkiger zijn. Een van de redenen: phytoncides. Deze stofjes in groene gebieden stimuleren een vrolijk gevoel in je hersenen.

Kamerplanten verhogen empathisch vermogen

In een miljoenenjarenlange evolutie heeft de mens zich altijd in een groene omgeving ontwikkeld. Het is daarom niet zo gek dat studies aantonen dat mensen in een groene streek doorgaans betere relaties met anderen onderhouden. Dat komt vooral omdat zij meer empathisch vermogen zouden hebben en minder stress in hun leven ervaren.

Kamerplanten verbeteren arbeidsproductiviteit

Ook op het gebied van productiviteit biedt een groene omgeving voordelen. Zo nemen kinderen met groen om zich heen sneller informatie in zich op en dat geldt ook voor kantoormedewerkers. Uit onderzoek blijkt bijna een vijfde van de werknemers productiever te worden van een paar kamerplanten op kantoor. Een klein plantje op het bureau verrichte al wonderen!

    11-12-2018 00:00