Bij de kerstdagen denk je waarschijnlijk als eerst aan die typische kerstdecoratie aan zowel de binnen- als buitenzijde van je huis. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn groene elementen zoals de kerstboom en andere populaire kerstplanten. In dit artikel vertellen wij je wat de populairste kerstplanten zijn. Alvast een waarschuwing vooraf: het begint ‘plant’ nemen wij in deze context ruim.

De kerstboom of -plant

Een boom is dan technisch gezien geen plant; de kerstboom mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Maar wil je eens een keer wat anders?
Dan kun je ook een kamerplant omtoveren tot kerstboom. Planten zoals de Araucaria heterophylla en de Chamaecyparis Ellwoodii doen qua uiterlijk sterk denken aan de kerstboom en kunnen prachtig worden opgetuigd met kerstverlichting en versiering.

De Buxus of Laurier

Mag het nog een stukje origineler? Dan is de Buxus of Laurier een uitstekend alternatief. Deze planten zijn makkelijk te versieren en worden bovendien vaak in bol- of piramidevorm geknipt.
Eenmaal versierd met kerstballen en verlichting, maakt dit ze nét even anders dan een gewone kerstboom. Bijkomend voordeel: deze planten nemen minder ruimte in en zorgen ervoor dat niet de hele grond vol ligt met dennennaalden!

De Hulst (de Ilex)

Hulst is een plant met een stekelig blad dat het hele jaar door mooi groen blijft. De mooie (vaak rode) bessen zorgen voor een typische kerstsfeer en symboliseren het bloed van Christus. De doornen van de plant doen denken aan zijn kroon en zo is hij in de loop der tijd uitgegroeid tot symbool voor het lijden van Christus. In combinatie met zijn mooie kerstkleuren maakt dit de hulst tot een typische kerstplant.

De Kerstster

Daar waar de Hulst met name geschikt is voor versiering binnen, herhaalt de Kerstster deze truc buiten. De felgekleurde (en van oudsher vaak rode) schutbladeren van de plant verschaffen hem die typische kerstuitstraling en behouden hun kleur en vorm soms tot wel een half jaar. De felrode Kerstster is een makkelijke manier om je huis aan de buitenkant volledig in kerstsferen te dompelen.

De Kerstkrans

Dan de laatste kerstdecoratie in deze lijst: de Kerstkrans. Het ophangen van deze kransen gaat terug tot de klassieke oudheid, toen Romeinen elkaar rond de jaarwisseling takken gaven van groenblijvende planten. De takken werden gebogen in een kenmerkende cirkel zonder begin of einde; het symbool voor eindeloze wedergeboorte.
Inmiddels is een Kerstkrans een populaire decoratie die binnen- en buitenshuis overal makkelijk is op te hangen. Je kunt hem naar eigen inzicht versieren met verlichting of kerstballen en zo je eigen unieke krans creëren. In combinatie met de hierboven genoemde planten steel jij deze Kerst de show met je kerstdecoratie!
 

    22-12-2018 00:00