26/11/2017
Het duurt niet lang meer, of de natuur gaat in winterslaap. Voor veel dieren is dit de enige manier om de winter te overleven, zonder al teveel energie kwijt te zijn aan zoeken naar schaars voedsel. Denk aan de egel, maar ook aan vlinders, kikkers en vleermuizen. Ze eten hun buikjes vol en gaan dan voor een paar maanden in de ruststand.

Dit geldt ook voor de bomen en planten in de tuin. ’s Winters hebben ze nauwelijks meer onderhoud nodig. En hoe zit dat met kamerplanten? Ook die schakelen in de wintermaanden naar een tandje lager. Sommige kamerplanten gaan letterlijk in winterslaap, maar de meeste nemen een winterrust: ze groeien door, maar veel trager. En het is belangrijk om de verzorging daaraan aan te passen.

Kamerplanten nemen ’s winters veel minder water

De belangrijkste aanpassing is: minder water geven. Planten groeien ’s winters minder, dus drinken ze ook minder. Water geven is in de wintermaanden alleen bedoeld om planten te hydrateren, waardoor ze niet uitdrogen. Te veel geven kan funest zijn. Dat veroorzaakt snel wortelrot. Tip 1: voel niet alleen aan de bovenste laag aarde, maar peil met uw wijsvinger de diepere laag. Voelt die nog vochtig, dan geen water geven.

Tip 2: zorg dat het water voor de planten op kamertemperatuur is. Koud water, rechtstreeks uit de kraan, doet uw planten eerder kwaad dan goed. Vetplanten en cactussen hebben ’s winters helemaal geen water nodig. Alle andere kamerplanten kunnen toe met een winterrantsoen. U hoeft ook geen voeding aan het water toe te voegen.

U wilt er in de winter warm bij zitten, dus gaat de kachel of centrale verwarming aan. Dit betekent automatisch dat de lucht in huis droger wordt. Daar zijn uw planten niet blij mee. Tip 3: koop een luchtbevochtiger of hang waterbakken aan uw cv-radiatoren. Het heeft geen zin om uw planten extra te benevelen – het water verdampt direct.

Uw planten hebben een hekel aan droge lucht

De dagen zijn korter en donkerder, dus er is weinig daglicht. Dat kan een reden zijn om uw planten iets te verplaatsen, zodat ze in ieder geval optimaal profiteren van het licht dat nog wel binnenvalt. Tip 4: kijk kritisch naar de plek waar uw planten staan en plaats ze hoe dan ook uit de buurt van verwarmingsbronnen. Tip 5: voorkom te heftige temperatuurschommelingen en controleer uw planten geregeld op beestjes.

Heeft uw wintersportplannen? Dan is het goed te weten dat uw planten nu ze in de ruststand staan best een paar weekjes zonder verzorging kunnen. Tip 6: zet uw planten als u langer weggaat als groep bij elkaar, bij voorkeur in een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Uw kamerplanten houden elkaar dan in goede conditie.

Ook in de winter kunt u kamerplanten kopen

Zomer of winter, u kunt in alle seizoenen kamerplanten kopen. Het voordeel van de winter is dat planten rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. En het is een feest om ze vervolgens in het voorjaar te zien ontluiken en groeien, in hetzelfde ritme als de natuur buiten, waar ook alles weer tot leven komt. Tip 7: koop uw planten online.
 
 


| Meer