29/12/2017
De kerstdagen liggen achter ons. Veel liefhebbers van kamerplanten zullen de kerst niet alleen met een kerstboom hebben opgeluisterd, maar ook met een of meer rode of witte kerststerren. Ze dragen altijd bij aan de bijzondere sfeer. De kerstster is een bloeiende kamerplant die speciaal voor deze gelegenheid wordt gekweekt en gekocht. De rest van het jaar zien we hem niet of nauwelijks. Andere bloeiende binnenplanten gelukkig wel.

Bloeiende planten dragen niet alleen bij aan een gezonder ‘binnenklimaat’, ze brengen ook kleur en fleur in uw huis. Iedereen kent natuurlijk de begonia – de onverslijtbare lieveling van onze grootmoeder. Hij had een vaste plek in de vensterbank of op tafel en bloeide dat het een lieve lust was. Met weinig zorg had je er lang plezier van.

Eigentijdse bloeiers

Tegenwoordig kunt u kiezen uit een enorm aanbod eigentijdse bloeiers om uw leefruimte mee op te fleuren. Denk aan de statige aronskelk, aan de uitbundig bloeiende cyclaam, aan de flamingoplant met zijn prachtige dieprode, roze of witte bloemen, of aan de Kaapse jasmijn. Ook veel cactusvariëteiten geven vaak bloemen in exotische vormen en kleuren.

Een speciale vermelding verdient natuurlijk de even veelzijdige als graag geziene orchideeënfamilie. De orchidee is een schitterende bloeiende kamerplant die het erg goed doet in een modern interieur. Ook is de orchidee, bij voorkeur aangeboden in een sierlijke pot, bij uitstek geschikt om aan iemand cadeau te doen, bij een verjaardag, huwelijk of jubileum.

Zo verzorgt u bloeiende kamerplanten

Orchideeën zijn er in alle soorten en maten. De bloemen hebben vaak een exotische en verfijnde uitstraling met hun verrassende kleur- en vormcombinaties. Een extra voordeel is dat orchideeën nauwelijks zorg nodig hebben. Ze gedijen het best onder wat men wel ‘liefdevolle verwaarlozing’ noemt. In een droge omgeving is het wel aan te bevelen orchideeën geregeld te benevelen. Dat bevordert de bloei.

Andere bloeiende kamerplanten hebben vaak wel wat meer zorg en aandacht nodig dan de groene varianten. Zij voelen zich prettig bij veel daglicht, maar zijn schuw voor direct zonlicht. In de meeste gevallen is het goed om de grond waar ze in staan licht vochtig te houden. Zet ze niet op een te warme plek en kijk vooraf goed of ze speciale voeding nodig hebben. Voor die extra zorg en aandacht krijgt u veel terug: decoratieve, kleurrijke bloemen die heel wat langer meegaan dan snijbloemen in een vaas.


| Meer