11/02/2018
In bekende vakantiegebieden rond de Middellandse zee, als delen van Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Griekenland, is de olijfboom een vertrouwde verschijning. Ze geven je meteen het gevoel dat je in het zuiden bent. Voor de plaatselijke bevolking is de olijfboom een belangrijke bron van inkomsten. ’s Avonds vind je de vruchten van de boom, zwarte of groene olijven, terug op een schoteltje ter begeleiding van je aperitief op een zonovergoten terras.

Een mooi beeld om even bij weg te dromen, niet? Olijfboomgaarden, kronkelige karresporen, een ezel beladen met manden vol glimmende olijven en overal het azuur van de zo vaak bezongen en geprezen Méditerranée, ofwel de Middellandse zee. En waarom zou je die sfeer niet in huis halen? De olijfboom met zijn grijsgroene blad bestaat namelijk ook als kamerplant. Veel ruimte heb je er niet voor nodig, want het is een trage groeier.

Olijfboom als exclusieve kamerplant

Olijfbomen als kamerplant zijn er in verschillende variëteiten en afmetingen. Ze zijn zelfs verkrijgbaar als bonsaiboompje. De authentieke olijfboom valt op door zijn unieke, gegroefde stam die hem een waardig voorkomen geeft. In soorten die speciaal voor binnen gekweekt worden en over het algemeen minder zorg nodig hebben dan de ‘echte’, is die karakteristieke stam perfect nagebootst.

Met de olijfboom haal je een bijzondere, decoratieve kamerplant in huis. Hij heeft direct daglicht nodig, dus een zonnige, op het zuiden georiënteerde plek is ideaal. Hij doet het ook goed onder een UV-lamp. Als potgrond is speciale grond voor exotische planten aan te bevelen. De olijfboom heeft niet al te veel water nodig: begieten zodra de aarde in de pot op een centimeter of drie onder het oppervlakte droog aanvoelt. Een olijfboom als kamerplant kopen, is doorgaans niet goedkoop. Dus is het zaak hem goed te verzorgen als hij eenmaal binnen staat.

Een exotische kamerplant met een lang leven

Met de juiste verzorging heb je lang plezier van een olijfboom. Het is echt een boom uit de ‘oude wereld’. Meer dan zesduizend jaar geleden werd hij vanuit landen als Armenië en Palestina verspreid over de landen rond de Middellandse Zee. De boom groeit langzaam en gaat pas na vijf jaar vruchten dragen. In de natuur kunnen olijfbomen wel zeshonderd jaar oud worden.

De olie die van olijven wordt geperst, werd vroeger wel het ‘groene goud’ genoemd. Gezien de eerbiedwaardige leeftijd die de boom kan bereiken, staat hij symbool voor kracht en vrede. Ook wordt hij geassocieerd met een positief toekomstbeeld en beschouwd als kostbaar bezit. Al die symboliek maakt het interessant om een olijfboom als kamerplant aan iemand cadeau te doen.

Niet schrikken van bladuitval

Heeft een olijfboom lang buiten gestaan en besluit je hem te gaan gebruiken als kamerplant? Dan is de kans groot dat al zijn blaadjes in één keer uitvallen. Hier hoef je niet van te schrikken. Het is de ‘shock’. Geef je boom geregeld water en er groeien weer snel grijsgroene blaadjes aan. Gezien de bijzondere sfeer die een olijfboom als kamerplant oproept en vanwege de fraaie stam, verdient hij een opvallende plek in je leefruimte. Zet hem bij voorkeur in een robuuste, opvallende pot of mand die de link met de Méditerranée nog eens extra benadrukt.| Meer