26/04/2018
Wel eens gehoord van kokedama? Het is een Japanse kunstvorm. Kokedama betekent letterlijk ‘mosbal’. Je laat planten uit een bol van mos groeien, wat er heel natuurlijk uitziet. De bol met plant laat je vervolgens vrij in de ruimte hangen. Dat geeft een mooi ecologisch effect. Je kunt kokedama ’s voor het raam hangen, maar het is bijvoorbeeld ook leuk om er een serre mee vol te hangen.

In Japan is kokedama alweer zo’n twintig jaar een echte trend onder liefhebbers van kamerplanten. Het idee is ontstaan doordat men in Japan over het algemeen erg klein behuisd is. Door de wortels van de plant in een voedzame bol te verpakken, heb je geen bloempot of plantenbak nodig. Dat scheelt ruimte. Oorspronkelijk werd een kokedama op een schoteltje gelegd. Later ging men ze ophangen.

Ook met weinig ruimte kun je kamerplanten kopen

Intussen heeft de Japanse trend het westen bereikt. Ook hier is het een ideale vorm van kamerplanten houden als je klein behuisd bent. Denk aan een studentenkamer. Met de kokedama-techniek creëer je in de kleinste ruimte een unieke ‘tuin’ van zwevende planten. De ‘kamerplanten aan touwtjes’ zorgen voor sfeer en gezelligheid.

Ga je met deze techniek in je achterhoofd kamerplanten kopen, denk dan vooral aan zogeheten succulenten. Dit zijn plantensoorten die gemakkelijk water vast houden. Zoals alle vetplanten en enkele cactussoorten. Ook orchideeën doen het trouwens goed als kokedama. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe spectaculair de zwevende bloemen eruit zullen zien.

Zelf van je kamerplanten kokedama ’s maken

Zelf kokedama ‘s maken is niet al te moeilijk. Je begint met geschikte kamerplanten kopen. Verder heb je een flink stuk mos en touw nodig. Je laat het mos even weken in water en knijpt het vervolgens goed uit. Dan haal je de plant uit zijn plastic pot. Je laat er net genoeg grond aan zitten om de wortels te bedekken. Je kneedt de potgrond tot een bolletje.

Je zet het bolletje op het stuk mos dat naar beneden gericht ligt. Je vouwt de mos om de grond heen en wikkelt er touw omheen. Net als wanneer je een rollade maakt. Je zorgt ervoor dat je een flink stuk touw overhoudt om je kokedama aan op de hangen. Klaar is Kees. En water geven? Dat gaat heel simpel. Al naar gelang de behoefte van de gebruikte plant, dompel je de bol van mos af en toe onder.

Mosbal of bloempot?

Liefhebbers van de Japanse techniek plaatsen kokedama ergens tussen Japans bloemschikken, ikebana, en bonsai, de eeuwenoude techniek om planten kunstmatig klein te houden. Kokedama is echter veel minder moeilijk dan de traditionele Japanse bloem- en planttechnieken. Iedereen kan het en het is leuk om te doen. Of zet je je kamerplanten liever in een passende schaal of pot? Mosbal op bloempot, het is maar net wat het best bij je smaak en interieur past. Allebei mag natuurlijk ook.| Meer