06/05/2018
Net als allerlei mode-items zijn ook kamerplanten onderhevig aan trends. Het ene moment zijn rijk bloeiende kamerplanten helemaal in, het andere moment loopt iedereen weg met uitgesproken exotische variëteiten. Er is echter één plant die jaar in jaar uit te vinden is op de vele lijstjes van meest populaire kamerplanten. Dat is de yucca.

De yucca is een echte evergreen onder de kamerplanten. Hij wordt ook wel ‘palmlelie’ genoemd. Hij behoort tot de succulenten, planten die goed water vasthouden, zoals cactussen en vetplanten. In natuurlijke vorm komt hij voor in Noord- en Zuid-Amerika. In gecultiveerde vorm is hij te vinden in veel Nederlandse huiskamers.

Een herkenbare, gemakkelijke kamerplant

Je herkent de yucca direct aan zijn houtige stam, waar scherpe, puntige bladeren uit groeien. Hij ziet er ruig en niet al te knuffelbaar uit. Maar het is wel een zeer dankbare plant. Warmte en droogte deren hem niet. Hij is op vrijwel elke plek in huis waar wat daglicht komt tevreden en groeit gestaag door. Sla je hem een keer over bij het watergeven, dan kan dat weinig kwaad.

De yucca doet het prima in elk interieur. Je creëert een extra stoere sfeer door meerder yucca’s in verschillende maten bij elkaar te zetten. Geef hem niet te veel water. Daar houdt hij niet van. Het is het beste om de potgrond tussen de gietbeurten door te laten verdrogen, vooral ’s winters. Je hoeft hem ook niet te sproeien, tenzij je graag een glans ziet op de puntige bladeren. Zet hem in de zomer gerust even buiten, in een regenbui. Daarmee voorkom je ziekten.

Een yucca is niet snel hongerig

Zoals hij weinig water nodig heeft, verlangt de yucca ook niet veel voeding. Een beetje bemesten in het voorjaar en de zomer kan nooit kwaad, maar in de winter kan extra plantenvoeding schadelijk zijn. Bemesting maakt de grond zuur en daar kunnen de wortels slecht tegen. Laten drinken en eten met mate dus. Het zijn belangrijke voordelen om aan te denken als je je huis met nieuwe kamerplanten wilt opfleuren.

Yucca’s zijn ook verkrijgbaar voor hydrocultuur. Als je hem het liefst in een passende pot of plantenbak zet, eentje die past bij je smaak en interieur, dan verdient het aanbeveling om hem direct na aanschaf of in de eerstvolgende lenteperiode te verpotten. Koop een pot die circa twintig procent groter is dan de meegeleverde kweekpot en gebruik normale potgrond. Dan weet je zeker dat je yucca de ruimte heeft om te groeien, ook als je nauwelijks naar hem omkijkt.| Meer